За комплекса

Категория 3 звезди, целогодишен прием на туристи 

Комплексът разполага с:

  • 6 двойни стаи с тераси, собствен санитарен възел и телевизор;
  • 2 апартамента със собствен санитарен възел, кухненски бокс и телевизор ;
  • 4 еднофамилни и 2 двуфамилни къщи всяка от които с веранда, санитарен възел, кухненски бокс и телевизор.

Ресторант предлагащ национална и селска кухня, както и лятна градина.
Собствен охраняем паркинг.
Беседки и барбекю с голяма фурна.
Детски площадки.
Туристически маршрути с възможност за спортен риболов на пъстърва, шаран и каракуда.

Кратка история

Парцелът върху, който е изграден Туристически комплекс „Гарванец” е бивша база на Български есперантски съюз.

Есперанто е най-разпространеният изкуствен международен спомагателен език. Първоначалното име на езика е Internacia Lingvo, а днешното му наименование идва от Doktoro Esperanto, псевдонимът, под който полският филолог Людвик Заменхоф публикува „Първа книга“ („Unua Libro“), първото описание на новия език, издадено през 1887 година. Намерението на Заменхоф е да създаде лесен за научаване и политически неутрален език, който да служи като помощно средство в международното общуване, насърчавайки мира и разбирателството между народите. Първият международен есперантистки конгрес се провежда във френския град Булон сюр Мер през 1905 година. Той е последван от ежегодни международни конференции и срещи в различни части на света.

В България есперанто се разпространява почти веднага след излизането на „Първа книга“. Още в края на 19 век се появяват първите есперантски дружества, а през 1907 година в Търново е основан Българският есперантски съюз. Негов официален орган е списание „Български есперантист“, което излиза от 1919 година.

Новата визия на комплекса започна да се проявява след 2009 г., когато и започна строителството му. Към април 2014г. напълно изградена е леговата база, ресторантът, беседки и барбекю. Сградата, където са преподавани уроци за изучаване на езика Есперанто, все още е в процес на реконструкция, като в най-близко бъдеще се очаква там за посетителите на комплекса да се предлагат: парна баня, фитнес, игрална зала и зала за провеждане на семинари.

One thought on “За комплекса

  1. Комплексът е невероятен, а изгледът – неземен. Гледаш как в далечината се сливат върховете на планините и небето…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>